Monday, 20 September 2010

☺Maafkanlah..

hello again. hehee best cerita tentang balik kampung, especially time raya. alaaa, sedihnya bila teringat nak balik mesir dah =( memory of this gathering is what im gonna miss the most! REALLY.

teringat-ingat masa balik kampung raya few days back, best main-main dengan bebudak kecik ni. sometimes they are able to make us just forget about all the problems we have, kan? tapi biasalah nama pun bebudak, asal bila main je mesti nak gaduh. part gaduh tu lah tak tahan, nanti nangis nangis lah, alooo sian tengok. then to make them apologize to each other, bagilah something as a reward macam gula-gula ke chocs ke. takbest lah gaduh gaduh ni kan. soon, bila dorang dah mintak maaf sesame sendiri, dah baik-baik balik, dorang sambung balik main & play happily as if takde apa pun yang berlaku before tu.

and then, i realized something.

ya Allah, they had just taught me a wonderful lesson of life. korang tau apa?

not only that dorang senang senang terima maaf orang lain, but they even instantly forget tentang apa yang dorang marahkan & terus sambung main macam biasa.

i wonder, berapa ramai orang kat dunia ni yang senang sangat untuk forgive & forget. i also include myself though. aku bet memang ramai yang boleh forgive but they can’t forget about it kan? bape orang lah sangat dari kita yang bila disakiti oleh kawan kawan, kita akan swiftly spring back to life & berkawan balik as if takde apa yang berlaku, instead of berdendam & cerita yang buruk tentang dia pada orang lain. ada lagi ke orang macam tu kat dunia ni?

anddd bukan tu je, i also realized yang lepas dorang betul betul mintak maaf tentang apa yang berlaku, they don’t even bother untuk mengungkit-ungkit siapa yang start dulu, & siapa punya salah etc. nopee, they simply just don’t!

serius terharu. they’re just children, but they even have big hearts than us kan? bahagianya kalau dapat hidup macam bebudak tu, sesenangg je nak lupakan kesalahan orang lain =’)
bagi dorang, maaf ialah maaf, and they’ll start a new. they’ll press the reset button & sume memori tentang pergaduhan tu hilang, like forever.

if only, kita sbagai seorang yang boleh fikir lebih matang dari bebudak tu, boleh jadi sangat pemaaf, & press the reset button jugak, tak ke kita rasa yang dunia ni akan jadi much better place to live in?

jadi, kita tak boleh cari kesalahan orang lain as if kita ni perfect sangat & tak pernah buat salah.

ofcourse kita tau kita ni bukanlah perfect mana, & sah sah kita pun ada buat mistakes yang kita perlu minta maaf pada orang lain. then, why don’t we just forgive other when sumone ask for it? tapi tulah, sometimes kita rasa kita bagus sangat and kesalahan yang orang buat pada kita tak layak untuk dimaafkan. tapi cuba fikir balik, kita nak ke orang refuse untuk maafkan kita bila kita say sorry? mestilah taknak, kan? serius, sanggup ke kita hidup kat dunia ni dengan perasaan yang semua orang tak maafkan kita? it become worst kalau sampai mati pun dorang tak maafkan kita? kinda scary though. huuu,

Sabda Nabi SAW, maksudnya: "Setiap anak adam melakukan kesalahan, dan sebaik-baik pesalah adalah yang bertaubat atas segala kesalahannya." (Riwayat al-Tirmidzi, hadis nombor 2499).

SETIAP ANAK ADAM! maksudnya KITA SEMUA. ke ada yang bukan anak adam? so terang terang maksud hadith ni, memang kita semua ada melakukan kesalahan. even nabi adam, nabi allah pun pernah buat salah. tapi dah tentu kita tak sehebat nabi adam bertaubat & memohon diampunkan kesalahannya kan?

and kalau kita mendalami dan faham betul2 hadith ni, bila sumone betul2 menyesal & minta maaf pada kita, but then we refuse to accept their apology, maksudnya kita reject sumone yg Rasulullah sendiri kata the best mistake-doers?

dan kalau kita ni salah sorang yang melakukan kesalahan, kita still boleh jadi orang yang terbaik. macam mana? macam dalam hadith ni lah,  menyesal & meminta maaf dengan kesalahan yang kita buat. senang kan?


ececeh, im trying not to sound macam bagi tazkirah pulak kat sini! tapi masing-masing ada cara nak ingatkan diri sendiri kan. bila aku fikir balik, kalau aku buat salah, aku kena minta maaf & bila orang minta maaf, aku kena maafkan. as simple as ABC kan? tapi tak ramai boleh buat macam tu. aku pun tertanya2 kat diri sendiri. boleh ke aku buat mcm ni ehh? sigh.

tapi kan, apa kita nak buat kalau sumone buat salah kat kita, tapi dia tak minta maaf & takmo mengakui kesalahannya? huh macam mana tu?

Firman Allah SWT dalam surah Al-Imran (3) : 159 ;

“Maka dengan sebab rahmat (yang melimpah-limpah) dari Allah (kepadamu wahai Muhammad), engkau telah bersikap lemah-lembut kepada mereka (sahabat-sahabat dan pengikutmu), dan kalaulah engkau bersikap kasar lagi keras hati, tentulah mereka lari dari kelilingmu. Oleh itu maafkanlah mereka (mengenai kesalahan yang mereka lakukan terhadapmu), dan pohonkanlah ampun bagi mereka, dan juga bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusan (peperangan dan hal-hal keduniaan) itu. kemudian apabila engkau telah berazam (sesudah bermesyuarat, untuk membuat sesuatu) maka bertawakallah kepada Allah, sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang bertawakal kepadaNya.”


See! Allah berfirman yang kita sepatutnya memaafkan dorang anyway. lupakan kesalahan dorang & minta allah maafkan dia atas apa yang dia buat pada kita. fuiyoh an. DOA PADA ALLAH SUPAYA MAAFKAN DIA. goodness!

bukan senang en en. not for me anyway. kadang2 aku sendiri rasa nak dia terima apa yang setimpal dengan apa yang kita rasa. astaghfirullahalazim. tapi bukan ni yang Allah nak kan. aku harap aku dapat jadi sumone yang sangat kuat, kental & tegar macam ni, berdoa pada Allah supaya Allah maafkan segala kesalahan dia pada kita.

tapi korang tau tak? Allah tu maha pengasih & maha penyayang. Allah tau, nak buat mcm ni bukan senang bagi kita. sebab tu Allah dah janjikan kita something yang sangat hebat kalau kita ikut semua perintahNya. ganjaran Allah itu pasti, sahabat..

buat apa hidup dalam kebencian nih sume kan. telan lah ego, kesombongan & perasaan marah masing2 and minta maaf pada semua orang yang kita pernah buat salah. paling baik ialah forgive & forget. eventho susah, but Allah has promised us great rewards for the Hereafter. insyaAllah. He is the Most Kind.

takkan kita nak tunggu hari raya, atau nak periksa besar, baru nak terhegeh-hegeh buat salam jemaah nak mintak maaf pada semua takut tak berkat bila jawab exam nanti. ingatlah, orang yang pemaaf tu sangat mulia di sisi Allah. sedangkan nabi saw pun mengampunkan kesalahan umat nya.

and even more, Allah tak pernah jemu memaafkan para hambaNya yang (jujur) bertaubat kepadaNya. serius, tak ke kita rasa malu dengan Allah SWT & Rasulullah SAW?

act, aku sendiri salu rasa ego, sampai aku don’t even want to say sorry. and kadang-kadang tu berat je nak maafkan orang. tapi bila fikir balik, macam mana kalau kena balik pada diri sendiri. ever wondered bape orang yang kita buat salah pada dorang. and do we even remember who they are? aku pun manusia biasa. mungkin ada yang aku tak sedar yang aku dah buat salah kat sesiapa, tapi aku betul2 harap korang dapat maafkan kesalahan aku. & aku maafkan semua kesalahan yang orang buat kat aku okay? eventho it’ll take some time for me to forget about it.

subhanallah, budak2 yang kecik pun boleh ajar aku banyak erti hidup yang sebenar :D

kepada semua yang aku ada buat salah, please, please,  and pleaseeee, forgive me, will ya? 0-0 okay? =)

10 comments:

::Fatihah:: said...

i forgive you :) kite mintak maaf jugak tau yana :) hmm, memang susah nak maafkan org. baru2 ni pn ade 2 org yg mmg bg kite x layak dimaafkan pn. they made my life miserable. i took a few months utk finally dpt courage utk maafkan dorang. one did apologize but the other one tu senyap je. tp tiap2 hari kite doa supaye hati kite lembut dan boleh maafkan dorang. Alhamdulillah, recently i just did :) but in my opinion, kalau kite yg buat silap tu, it's best utk kite mintak maaf. bkn buat x tau je. tunjuk la effort sket :)

ふあなチン said...

gila ah panjang post kau... fuyoh :O haha nevertheless cool one, aku tak skip even satu word pn, ceh :)

cik tipikal said...

subhanallah.. u made me realized that i had made much mistakes. i'm not the one yang senang nak maafkan orang. sangat susah. sebab ego yang tinggi macam gunung... ego tinngi ni susah sgt,saya patut rendahkan ego dan maafkan orang-orang tersebut.. memang mereka menyakitkan hati tapi saya akan anggap mereka lakukan perbuatan luar kesedaran mereka

Noor Farizahani said...

yeahhh yana ..:D
thanks post manjanggg ni
isi yang mantappp .. :)

Nur Liyana Mohamad Rushdan said...

gila ah bila korang cakap panjang baru aku perasan yang post ni terpanjang pulak. hekhek

teha ; sooooo kind of you dear. remember, be patient. it pays :) hidup jadi lagi simple dengan adanya orang macam awak :)

fnaa; fuiyo en. despite kau tak skip satu word pun, aku harap kau tak jumpa mana2 kesalahan bahasa haha, tengs btw. aku mintak maaf fna. see ya soon :P

Nur Liyana Mohamad Rushdan said...

durah; its not me yang buat awk sedar. it comes frm urself, hati awk. btw sama lah kita! jom sebelum tdur, kita muhasabah & maafkan semua kesalahan orang kat kita pada hari ni.

iza; saya minta maaf pada awak ye :)

Noor Farizahani said...

haihhh maaf apa nya ni yanno...
kesalahan akan sentiasa memburu kita sebenarnyaa kan?
maafkan diri sendiri dahulu k baru kita meminta maaf pada yang lain.. iza ingatkan diri iza juga...
maaf juga yannooo :D

ash of wrath said...

i loyke! hehe
yg aku penah dgr kan, sapa yg boleh maafkan tp takleh lupa (dlm hati de set nak balas balik) tu perangai yahudi. yahudi ni de xleh lupa, sbb satu hari de akan balas balik..

hati kita hati manusia biasa, x sempurna. n sometimes ad certain ppl yg kte xleh nk go on ngn de (even dh try as hard as possible). ad org ckp kt ak; hindari tp jgn menyakiti. means, buat bese2 je..

just share :D

selamat hari raya yana
maaf zahir & batin ;)

Nur Liyana Mohamad Rushdan said...

izaa; u called me yannooo! :0 haha tq iza, but u r too good untuk minta maaf kat yana taw? yeap maafkan diri sendiri juga:D

asiahh; thanks gila for sharing. aku baru tau info ni. serius. selamat hari raya to0! mai umah :D

ふあなチン said...

eh teringat pulak pasal ni. sape yang tak maafkan orang means dia tu takbur/sombong dekat Allah. sebab sedangkan Allah pun maafkan hamba Dia. huhu.

 
Template by suckmylolly.com - header candies by Tayoindesign