Friday, 23 July 2010

☺Iatrophobia

Salam alaykk :)


Iatrophobia? aa aa? apekah? Mesti korang rasa comel je nama penyakit ni, kan?
Tak pe ah kau tak ckp comel padahal dlm hati
'ape bende nih. menatang phobia ape neh.'
Patu mesti terus google kat mana mana wikipedia. haha kan kan!

Okay okay yanaa, straight to the point =P
IATROPHOBIA. Does this sound familiar?

How about 'Sindrom Kot Putih' atau 'White Coat Syndrome' aka 'White Coat Hypertension' ?

Ha dah pernah dengar? Itulah dia

IATROPHOBIA-Fobia takut untuk berjumpa dengan doktor.

Sindrom ini lah yang menyebabkan orang yang sihat walafiat tubuh badannya tiada sakit apa pun boleh jadi tekanan darah tinggi bila berjumpa dengan orang yang memakai kot putih ini. Tak percaya? Percaya lahhhh weyh.

Cuba ingat balik, pernah tak mak anda membawa anda untuk berjumpa dengan doktor. TIBA TIBA kan..

anda rasa gementar..
berpeluh..
jantung berdegup kencang..
berasa mual..
blood pressure meningkat ..
dan tak kurang juga ada yang menangis..
*haha serious cengeng nak nangis=p belum pape lagi.. amende ah korang ni


HEH wei jangan gelak ye. Sebab ada je yang rasa sindrom ni kelakar. Padahal korang mesti pernah ada sindrom ni. Haa jangan tipu. Takkan laa korang tak pernah rasa seram bila jumpa doktor, lebih lebih lagi bila jumpa dentist. HAHA Mr. Bean pun takut kot.

Selalunya orang yang mengalami sindrom ni bila jumpa orang yang memakai kot putih tu, sampai sampai korang akan rasa adrenaline segera berlari-lari dalam tubuh korang, dan menyebabkan denyut jantung terus increase till max punya tachycardia sampai terbabas dari landasan. Haha lebih buruk lagi, boleh menyebabkan cardiac arrest. Hek mengapakah.ngeee, ops nampak sangat la tipu. Jangan pulak lepas ni tak jumpa jumpa doktor lagi dah. Takde lah sampai cardiac arrest. Haha

Sebab tu aaa kan aku rasa dulu masa kecik kecik pergi klinik selalu dapat gula-gula macam lolipop tu. Doktor kasi sebab taknak kasi kita takut punya pasal. Ceehh pediatrician kena tau ni ye tuan puan. Jangan pulak korang marah bebudak tu bila nangis tengok korang aha salah korang ah tak bagi lolipop.

Till then, kalau korang nak tau lanjut pasal white coat sydrome aka iatrophobia neh boleh la google je. Aku pun rasa cam tergantung je nih tapi nak tau banyak boleh la buat research okay! insyaAllah banyak maklumat yang boleh diperoleh. Jangan duk fesbuk je. Okay. Daa

9 comments:

durrah khairuddin said...

doktor best.. MA yang tak best.. muke nak masam je...

kalau doktor hnsem macam ji hoo tu, hari2 pun boleh jatuh sakit

Liyana Rushdan said...

hey durrah! satu cukup lahh. takyah nak amek ji hoo saya HAHAHAHA mmg gemuruh lah kalau jumpa dia

durrah khairuddin said...

orang tu nak jadi doktor kapal terbang.. bukan doktor orang..
kongsi ji hoo ea?

Liyana Rushdan said...

durrah, bole ke nak jadi madu? tak kisah? :)

durrah khairuddin said...

bukan madu lah yana...kongsi doktor peribadi lah... durrah nak jadi isteri doktor kapal terbang tu

Liyana Rushdan said...

ahaha kongsi jo hoo la. jangan cuak durrah. :)

durrah khairuddin said...

kalau kongsi jihoo, mcm curang ngan encik doktor kpl terbang je.. tapi takpe lah.. boleh gak.. hnsem tu

fath said...

haha. bikin gempak je tengok komen post ni banyok..
rupanye2..
korang tgh buat discussion pasal ji hoo.
hahaa. comel2 aje lah korang nih.

Liyana Rushdan said...

tetibe ji hoo kan! =)))))))) nnt nk buat post tntg ji hoo laa k hehe

 
Template by suckmylolly.com - header candies by Tayoindesign