Friday, 13 August 2010

☺Sebab kita nak jadi ahli syurga

HEY, my name is liyana. Assalamualaikum.
again. another rambling in this holy month. Selamat Berpuasa everyone.

OKAY, it isnt that i got nothing better to do instead of writing these silly stuffs. Its like,  once dah ada depan lappy, and by the time i write this, everything is settled utk berbuka, done the prayers, the dishes, house chores etc etc, and masih berbaki waktu untuk berbuka, while the family is watching the Discovery Channel 553 abt the airplane crash (which is setiap petang dorang mesti tengok, tapi aku takut nak tengok, kang takut nak naik flight balik mesir kang haa). i mean, i bet u know what i am trying to say then.

HOWEVER, as we are in the fasting month of ramadan. lebih-lebih lagi lah kan. HARUSLAH. kurangkan benda-benda yang LAGHO. kurangkan merepek di blog kita ye sekalian. mahupun percakapan anda. eh. percakapan kita. and this is from kak sara wall post. terkesan weih-

Kak sarah amran-InsyaAllah tahun 4, Ain Shams U next year. ni belog dia. hehe Click


YEAH and im sure all of us want to be the ahli syurga one kan, instead of ahli neraka, ke ada yang sebaliknya? my so-called ustaz used to say. if nak tau orang itu ahli syurga, ALLAH will ease them to do what 'ahli syurga' do. and ALLAH with prevent them dari perkara yang dikerjakan oleh ahli neraka.

Dalam surah Al-Waqiah, sifat ahli syurga ini yang disebutkan pada ayat 25 dan 26. 

Mereka tidak mendengar dalam syurga itu perkataan yang sia-sia mahupun yang menyebabkan dosa (seperti mengumpat). Tetapi mereka mendengar ucapan salam, sentiasa memberikan kesejahteraan kepada orang.


Simply means, if kita nak masuk syurga, jadi ahli syurga, since kat dunia ni lagi we have to portray the characters of ahli syurga. NOT pretending. But to be. InsyaAllah. Thus, mari berazam utk mencuba meninggalkan perkara-perkara yang lagho dan kurangkan mengarut ngarut. Well, im trying..

BOUT the previous entry, que sera sera lah. wtv will be will be. thanks kawan kawan fr ur soothing words. maybe telling you bout all of these stuffs will make u think as if im kinda freak looking for some attention. and if i dont really care about others or thinking of what u ppl might think, perhaps many more i could spell it out here. ermm but somehow i guess i found it pretty much relief that i can put things in my own words here. after all, this is my blog. heh. but seriously im quite impressed with my friends who really gave benefits to others thru their's. and these are some of them, atleast dorang dapat buat aku rasa mcm WOW! hee


Act, banyak lagi sebenarnya. hehe. bagus kawan kawan. mabruk! =) keep yr good writing.

Anyway, i found something that is very interesting to do with my blog. hahah. i just feel like want to change my LAYOUT for like, everyday. heh. im kinda love to these stuffs, cam myspace dlu pun selalu tukar layout kot. hehe sbb the templates from this site banyak gila yang cun cun ohhh. what do you say? mesti best kalau asek bertukar je setiap kali masuk page ni. (haha banyak lah masa kau).

And this just like-FYI, can u believe this. i never drive since i got back from mesir. hey i alredy have my P license okay. but for not driving about almost 1 year made my father hesitate to allow me. heh. and besides. ayah kata ayah malu nak tampal P kat kereta ayah as well as my mum? and i was like. err? 

heh kesini pulak =,=

sokay. selamat berbuka. elakkan pembaziran. berusahalah menjadi ahli syurga. sesungguhnya allah melihat setiap usaha dan niat kita :)

6 comments:

Fna Ishak said...

ya Allah yana........................ i still have a longggggggggggg way to go tau, haha pressure2* T.T

Liyana Rushdan said...

ya Allah, marilah berzikir selalu hihi :)

qema_QD said...

salam... yana...nice post :))
marilah berusaha menjadi ahli syurga yang hakiki :) happy ramadhan dear~~

Liyana Rushdan said...

salam aqmaaaaaa dearrr hehe. tenkiuuuu, jom2. selamat berpuasa too,

blogwalker said...

woah~
well i know another person which her blog is quite infomatic and benefit to others.
even baru stahun jagung di alam blog.
oh guess who?
its YOU!
go Yana GO!

the blogwalker always happy to blogwalking here.
InsyaAllah, teruskan perjuangan..
teruskn pncarian.
haha =D Salam Ramadhan!

Liyana Rushdan said...

fathiah boleh tak jangan buat aku tersipu malu sorang sorang kat sni. ekeke. yet tak smpai 2 months pun. tapi aku rasa ilmu medic kosong. BILAA NAK BACA BUKU NI FATHIAAAHHHH? HAHA

 
Template by suckmylolly.com - header candies by Tayoindesign